Financiële diensten voor het midden- en kleinbedrijf
Wfs verkoopt géén standaard producten maar levert maatwerk, voorafgegaan door een persoonlijk gesprek en een heldere analyse van wensen en mogelijkheden. Wfs is de deskundige schakel tussen de ondernemer en de geldverstrekker, als partner voor de ondernemer en als externe deskundige voor de financiële wereld. Wfs is absoluut onafhankelijk. De ondernemer betaalt zelf voor de dienstverlening zodat de belangen altijd duidelijk zijn.
Twitter

MKB en Financiering 1.0 , 2.0 , 3.0 , enz…..

bankeningrabobankabnamro
De 4 kopstukken van ING Bank, Rabobank, ABN Amro Bank en SNS Bank kregen tijdens een uitzending van Nieuwsuur op zondagavond 17 januari jl wat vragen voorgeschoteld mbt hun leerervaringen van pakweg de laatste 7 a 8 jaar. Een echt “mea culpa” voor wat ze “de samenleving” hebben aangedaan kwam er niet en als afsluiting wat flauwe grappen over stropdassen. Zalm ging kort door de bocht met alle alternatieve financieringsbedrijven af te serveren als totaal onbeduidend…

Een gemiddelde #MKB-er kijkt niet naar dit soort uitzendingen. Die vinden dat ze bij banken al lang niet meer serieus genomen worden. Niet zo verwonderlijk: minder dan 50%, van het kleinbedrijf, slaagt in het verkrijgen van een financiering.

De oplossing op korte termijn ligt evenwel in een samenwerking tussen de banken en de vele bestaande en nieuwe alternatieve financieringsvormen.

Het “fenomeen” Crowdfunding

Crowdfunding is er een van. Een ideale combinatie van financieren, pr, marketing en klantenbinding: bouwen van onderop door te beginnen met funding bij je eigen “innercrowd”!

Lokale bankiers zijn wel degelijk geïnteresseerd in die combi is mijn ervaring omdat ze ook onderkennen dat het lokale ondernemersgebeuren hierdoor weer een oppepper kan krijgen. Ook een vorm van sociale innovatie dus waar ook de lokale banken baat bij hebben..

Inmiddels zijn er meerdere succesvolle financieringen afgerond waar deze combi samen hebben geopereerd. Een aantal daarvan heb ik zelf “geregisseerd”. En ja.. er zal nog veel geleerd moeten worden maar wie is er groot geworden zonder te vallen??

Tips voor de ondernemer

Waar de bank vooral terugkijkt naar cijfers uit het verleden, kijkt crowdfunding juist meer vooruit. Goed onderbouwde prognoses zijn voor iedere financier van belang maar vooral voor de crowdfund platforms. De rentabiliteit en liquiditeit van het bedrijf krijgen een hogere wegingsfactor in de beoordeling bij crowdfund platforms dan dat bij banken het geval is. MKB-ers doen er dus goed aan vooral ook voor een goede liquiditeitsbegroting op maandbasis te zorgen en deze blijvend te onderhouden door aan te passen aan gerealiseerde kasstromen! Naast informatiemiddel voor de ondernemer is het dan tevens een uitstekend communicatiemiddel van de ondernemer naar zijn financiers (en adviseurs)!

Begin vooral niet aan crowdfunding als je snel geld wenst op te halen! Crowdfunding vergt veel voorbereidingstijd als je het maximale uit de extra mogelijkheden wenst te halen die het naast financiering biedt!

Indien je inmiddels al een succesvolle crowdfundingcampagne achter de rug hebt, blijf dan ook de mensen die investeerden betrekken gedurende de looptijd van de lening. Ze zijn je beste onbezoldigde ambassadeurs! Zorg daarom ook voor de juiste begeleiding en ter zake kundige adviseurs/coaches. Vraag naar hun ervaringen op dit terrein om teleurstellingen te voorkomen en blijf vooral zelf boven “op de bok” zitten!

Voorlopige conclusie

Mijn voorlopige conclusie is dat het fenomeen alternatieve financiering in combinatie met welke andere bron van bestaande financiering veel MKB-ers reeds vooruit helpt maar wat mij betreft nog te weinig. Het is een kwestie van de wegen naar een succesvolle financiering kennen en volharden in de juiste wegen daar naar toe te ontdekken. Doe dat met de juiste mensen om je heen die toegevoegde waarde bieden, breed georiënteerd zijn en weten waar ze het over hebben. Luister naar je “buikgevoel”! Het glas is en blijft immers half vol voor MKB.

Tom K.M. Willaert